Va rugam asteptati!

Romanii pot primi 40.000 lei pentru izlolarea locuintei prin programul Casa Verde/Ce trebuie sa faci?

Romanii care vor sa isi construiasca o casa in regim eco pot obtine de la stat un ajutor de pana la 40.000 de lei, daca aleg sa isi izoleze termic peretii cu materiale ecologice precum lana, canepa sau piatra bazaltica. 

program casa verde

Totul face parte din programele „Casa Verde” si „Casa Verde Plus”, care au fost puse in consultare publica marti, 26 iulie, pentru zece zile, urmand sa fie lansate in luna august.

Acest program este unul lansat in premiera la noi si are un buget dedicat populatiei de 12 milioane de lei. Potrivit Ministrului Mediului, lana nu mai trebuie aruncata la gunoi, asa cum a vazut ca se obisnuieste, si trebuie creata o piata pentru a utiliza lana in mod eficient. Un beneficiar poate obtine un maximum de 40.000 de lei prin Casa Verde Plus, iar aceasta suma poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprenta la sol de 90 de metri patrati (materiale si manopera).

Pentru cladirile publice se pot obtine finantari de pana la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitatile de cult si doua milioane de lei pentru institutiile publice. Pentru primarii, subventia este de maximum patru milioane de lei pentru orasele cu peste 100.000 de locuitori si scade gradual pana la 500.000 de lei pentru localitatile cu mai putin de 3.000 de locuitori.

„In acest an lansam in premiera si programul ‘Casa Verde Plus’. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice si 33 de milioane de lei pentru cele juridice„, a aratat ministrul.

Proiectele finantate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe langa sistemele de incalzire, optimizarea energetica prin folosirea de materiale cu amprenta redusa de carbon, respectiv izolarea termica a peretilor cu materiale, ecologice, precum lana, canepa sau piatra bazaltica, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice.

Un beneficiar persoana fizica poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, suma care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprenta la sol de 90 de metri patrati (materiale si manopera). Persoanele juridice, pentru cladirile de interes public, pot primi pana la 500.000 de lei.

Potrivit ministrului, romanii care vor sa acceseze aceste programe trebuie sa se inscrie la Agentia pentru Protectia Mediului de pe raza judetului unde locuiesc si sa intocmeasca un dosar. Angajatii de la Administratia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispozitie un an pentru a achizitiona sistemul si a depune facturile pentru decontare. Finantarea va fi acordata pe principiul ‘primul venit, primul servit’.

La randul sau, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Istvan Jakab, a aratat ca, la programul anterior ‘Prima Casa’, lansat in 2011, au participat 15.000 de persoane fizice, din care circa 2.000 nu au primit inca finantarea.

„Partea de implementare poate dura si avem cazuri cand implementarea a inceput anul trecut”, a explicat Jakab. El a estimat pentru cele doua proiecte lansate in acest an circa 10.000 de beneficiari.

„Speram ca aceste programe sa continue si anii urmatori, dar acest lucru depinde de succesul lor. Ne dorim ca si asociatiile de locatari sa poata beneficia, dar aici sunt anumite aspecte juridice care trebuie clarificate”, a mai spus Cristiana Palmer.

Casa Solaris, unde a avut loc conferinta de presa, poate produce de patru ori mai multa energie decat consuma, cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperis, iar incalzirea si racirea casei se face prin pereti, tavan si pardoseala, utilizandu-se apa pompata dintr-un put aflat in apropiere. Proprietarii locuintei, pe langa faptul ca nu platesc nimic la intretinere, vor primi bani pentru ca vor livra electricitate in sistemul energetic national.

Sursa: http://gazetadebistrita.ro/


In aceasta vara, alege dezvoltarea profesionala, imbina perfectionarea cu relaxarea si participa la cursurile estivale organizate de Proiect ContaPlus. Iti recomandam:

1 1Recomandarile noastre