Va rugam asteptati!

Modificari la RCA. Ce avantaje si dezavantaje au soferii in noua lege propusa de ASF

Modificari la RCA. Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) a transmis catre Parlament pentru studiu noul proiect al legii privind „asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule“.


asigurare rca

Noua Lege RCA aduce multe modificari noi in domeniu, cum ar fi posibilitatea de plata in rate lunare a politei, suspendarea asigurarii atunci cand un autovehicul nu este utilizat, dar si modul de compensare sau plata a despagubirilor in cazul accidentelor din care rezulta victime. Proiectul de Lege a fost avizat de conducerea ASF la 5 aprilie, iar documentul a fost deja transmis spre lectura reprezentantilor parlamentului. In actul normativ se regasesc mai multe amendamente care au fost transmise atat de transportatori, cat si de reprezentanti ai service-urilor auto. Un lucru important pe care l-au castigat organizatiile care au presat Autoritatea de Supraveghere Financiara se refera la eliminarea din noua lege a prevederii potrivit careia polita de asigurarea se prelungeste automat daca asiguratul nu inainteaza o cerere de incheiere inainte de expirare.

Modificari la RCA – Plata in rate lunare In noua lege polita de asigurare poate fi achitata inclusiv in rate lunare. Potrivit legii, „contractul RCA se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului“. In actul normativ se mai spune ca „plata primelor de asigurare se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA; contractul RCA produce efecte si in cazul in care rata primei de asigurare nu a fost platita la termenul convenit intre asigurat/contractant/utilizator si asiguratorul RCA, daca asiguratorul RCA nu si-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA (...) contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate“.

Legea prezinta si trei situatii in care politele de asigurare pot fi incheiate pe perioade mai mici de o luna. „a) pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in alte state membre pentru care se solicita asigurarea in vederea importului in Romania, pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative;b) pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioada de maximum 30 de zile;c) pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile“, se arata in proiectul de act normativ. Modificari la RCA – Suspendarea contractului O alta prevedere aparuta in noul proiect de lege se refera a suspendarea contractului de asigurare in anumite situatii. „Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului; in situatia producerii riscului pe perioada suspendarii contractului RCA, asiguratorul este obligat la plata despagubirii, acesta avand drept de regres impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului; procedura suspendarii se stabileste prin reglementari comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor si ASF “, se mai arata in proiectul Autoritatii.

Modificari la RCA – Termen de plata al despagubirii Noile prevederi din proiectul Legii RCA stabileste si termene pentru solutionarea despagubirii de catre asiguratori. „In termen de cel mult 3 luni de la data inaintarii cererii de despagubire de catre asigurat ori de catre partea prejudiciata, asiguratorul RCA este obligat: a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland in scris o oferta de despagubire justificata, transmisa cu confirmare de primire, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat; b) fie sa notifice partii prejudiciate in scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire“, se arata in proiect.

Daca in termen de 30 de zile asiguratorul nu a notivicat partea prejudiciata de respingerea pretentiilor de despagubire, dar si motivele respingerii, atunci asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirilor. „Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenul prevazut sau si le indeplineste in mod defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, se aplica o penalizare calculata pentru fiecare zi de intarziere, prin aplicarea dobanzii Banca Nationala a Romaniei ROBOR plus o marja anualizata de 30 de puncte procentuale pentru intreaga suma de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata, care se plateste de asigurator“, mai arata noul proiect de act normativ.


Modificari la RCA – Proceduri pentru vatamarile corporale Noua lege a RCA reglementeaza dupa o procedura noua si despagubirile pentru vatamarile corporale. Acestea se vor acorda pe baza unui punctaj. „Despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor sau decesului acestora se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile ASF, corespunzator categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate in urma producerii accidentului de vehicule“

Legea are un punct in care „evaluarea despagubirilor are in vedere un nivel mediu prezumat al suferintei indurate de persoanele prejudiciate“ .

Stabilirea punctajului pe baza caruia se evalueaza prejudiciul in urma vatamarii corporale sau a sanatatii se realizeaza de catre medicii legisti din reteaua nationala de Medicina Legala. ASF propune o limita maxima a acestor despagubiri.

„Suma punctajului aferent leziunilor multiple nu va putea depasi 200 de puncte traumatice, echivalentul starii vegetative persistente – SVP, indiferent de numarul, natura sau gravitatea leziunilor“, se mai arata in proiectul de lege.

Sursa: Adevarul.ro


Recomandarile noastre