Economia în 2016. Constructiile incep anul cu plus dupa o crestere de 10% in 2015

Lucrarile de constructii au inceput anul pe plus crescand in ianuarie cu 6,7% (serie bruta) fata de ianuarie precedent. Cel mai lovit sector in criza incepe promitator dupa o revenire in 2015, cand a inregistrat un avans de 10,4%.

Datele despre evolutia constructiilor au venit la doar o zi dupa cele care privesc industria, un alt sector important al economiei care a inceput insa anul cu minus, subliniind tendinta de scadere inregistrata in a doua parte a anului trecut.

Perioada mai putin fasta a industriei este legata direct de reducerea expor­turilor care au scazut si ele in ianuarie, in vreme ce importurile au accelerat.

Intr-o tara care se teme de majo­rarea consumului si admite ca trebuie sa se concentreze pe extinderea ofertei interne, a investitiilor si a exporturilor, scaderea industriei si a exporturilor nu sunt vesti bune.

Constructiile care au contribuit anul trecut cu 7,4% la PIB se simt insa bine, dar revenirea vine dupa niste ani in care ele s-au prabusit, practic, la acest lucru contribuind si reducerea investitiilor statului (cheltuielile de capital).

Sectorul constructiilor a pierdut din 2008 incoace 250.000 de locuri de munca, revenindu-si incepand de anul trecut, cand a adus PIB-ului 53 de miliarde de lei, cu 11 miliarde de lei peste anul 2014. Daca in 2014 contributia sectorului la cresterea economica a fost nula, anul trecut constructiile au adus 0,6% la cresterea economica anuala de 3,7%.

Oamenii din domeniu spun ca cifrele inregistrare de statistici se vad in teren, cea mai vizibila crestere fiind, dupa cum a spus Mihai Rohan, presedintele CIROM (patronatul din industria cimentului si a altor produse minerale pentru constructii din Romania), la ciment si betoane, dar si alte materiale de constructie.

Productia de ciment a fost in 2015 cu aproape 11% mai mare ca in 2014, iar la alte materiale de constructii cresterea a fost de 8 – 14%.

Nu acelasi lucru s-a intamplat, spun reprezentantii sectorului, cu lucrarile ingineresti (lucrarile de infrastructura), unde banii vin in parte de la buget, fiind vorba despre lucrari majore de infrastructura.

Totusi, anul trecut constructiile in­gineresti au avansat cu 20%, o crestere ce pare foarte mare, dar care trebuie corelata cu prabusirea din anii anteriori.

In decembrie anul trecut, bugetul a facut un efort major si a cheltuit pe investitii 15 miliarde de lei (2% din PIB) peste venituri, bani care s-au dus in investitii (lucrari de infrastructura) si, astfel, anul a fost salvat partial din acest punct de vedere.

In prima luna din an constructiile ingineresti au avansat, an/an, cu 3,9% serie bruta (15,8% serie ajustata), in vreme ce constructiile rezidentiale au avut un plus de 11,4%, iar cladirile nerezidentiale unul de 8,2%.

Potrivit datelor publicate ieri de Statistica, volumul lucrarilor de constructii a crescut in prima luna a anului, ca serie bruta, cu 6,7%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate cu 8,8%.

Pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 28,7% si la lucrarile de constructii noi cu 1,5%. Lucrarile de reparatii capitale au scazut cu 1,2%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au fost raportate cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 19,1%, lucrarile de reparatii capitale cu 11,1% si la lucrarile de constructii noi cu 2,2%.

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile rezidentiale cu 18,7%, la constructiile ingineresti cu 15,8% si la cladirile nerezidentiale cu 5,5%.

Sursa: www.zf.ro

constructii

Proiect ContaPlus va recomanda: