Va rugam asteptati!

Se schimba Strategia Nationala in domeniul Achizitiilor Publice

Noile acte normative, contractele excluse de la aplicarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice si in domeniul concesiunilor, criteriile privind eligibilitatea, criteriile privind calificarea si criteriile de atribuire, modificarea contractelor de achizitie publica sau concesiune au adus modificari legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

Strategia Nationala in domeniul Achizitiilor Publice este un nou sistem informatic ce urmareste indicatori de monitorizare si impactul preconizat. Acest sistem trebuie sa dea tonul reformei in domeniu. Trebuie sa pornim de la cauze, pentru a putea preveni, pentru ca acest control sa nu fie o povara pentru cei implicati”, spune Beatrice Nanis, director general al Directiei Generale Politici Publice si Relatii Internationale in cadrul Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice.

Primul pas se refera la stabilirea unui inventar al prevederilor legale de care are nevoie un achizitor si aici apare Strategia Nationala in domeniul Achizitiilor Publice.

Primul articol din document se refera la inventarul in domeniul achizitiilor publice si face referire la 4 acte normative separate. Este semnalata aparitia ghidului online – in care publicul poate accesa procedura, cu particularizarea procedurilor de achizitii publice. Un alt aspect promovat de noua strategie se refera la cadrul institutional, reforma administrativa, consolidarea controlului intern – care sa prevaleze controlului extern.

Referitor la monitorizare, noua procedura introduce informatii mult mai apropiate decat ce se intampla in prezent in sistem. De asemenea, deciziile pot fi luate pornind de la cifre. Practic, noua strategie se va baza pe o imbunatatire a SEAP.

In ceea ce priveste SICAP, acesta este un sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a procesului de achizitii publice – unica platforma electronica de achizitii publice din Romania.

„SICAP dezvolta un mediu performant in domeniul achizitiilor publice, asigura un mediu concurential, eficientizeaza activitatea pentru toate partile implicate si creste gradul de transparenta”, spune Georgiana Diaconescu de la SEAP despre noul sistem programat sistem informatic ce va aparea in aprilie 2016.

SICAP este o interfata intuitiva ce aduce armonizare cu noile formulare prin care se trimit anunturile la JOUE; consultarea preliminara a pietei; modulul de plati si activarea automata a preplatilor; modulul dedicat contractelor de achizitii publice; utiliyarea formularelor inteligente; instruirea online a utilizatorilor.

Sursa: www.finantare.ro

Proiect ContaPlus va recomanda cursul:

DOCUMENTATIILE TEHNICO-ECONOMICE PRIVIND INVESTITIILE PUBLICE- in urma evaluarii se obtine certificatul de absolvire pentru ocupatia "EXPERT ACHIZITII PUBLICE", Cod COR 214 946, acreditat de Autoritatea Nationala de Calificari.


Recomandarile noastre