Va rugam asteptati!

Statul promite sa creeze o banca de dezvoltare dedicata IMM-urilor pana la sfarsitul anului

Banca de dezvoltare dedicata IMM-urilor ar trebui infiintata pana la sfarsitul anului si sa acorde credite cu dobanzi mici, a declarat, miercuri, Anca-Laura Ionescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mjlocii si Mediul de Afaceri.

"Un fond strategic de investitii este de dorit. Acea banca de dezvoltare care sa fie dedicata IMM-urilor ar trebui infiintata pana la sfarsitul anului, acum sa vedem ce spun si Finantele Publice. Din cate am inteles, banca ar putea fi implicata si pe proiectele depuse pe fondurile europene", a afirmat Ionescu la o conferinta pe tema fondurilor europene si ajutoarelor de stat. Un sondaj al BNR in randul a peste 10.000 de IMM-uri a relevat ca din cauza dobanzilor prea mari peste 60% dintre firme nu contracteaza credite bancare, conform Mediafax.

"Accesul la finantare este una dintre problemele presante cu care se confrunta IMM-urile. Din pacate IMM-urile nu apeleaza la creditele bancare, nu neaparat ca nu vor sau ca nu au nevoie, dar nivelul dobanzilor sau clauzele contractuale sunt piedici in accesarea acestor credite. 64% dintre companii nu doresc sa apeleze la un credit in lei, iar 68% la creditele in euro, indiferent de cost", a spus secretarul de stat. Ionescu a aratat ca mai multe programe destinate ajutorarii IMM-urilor au fost lansate in acest an cu fonduri mai mici decat cele initiale.

"Ministerul deruleaza o serie de programe cu finantare de la bugetul de stat, sunt scheme de minimis. Avem un numar de sapte scheme, dintre care trei sunt deja lansate, iar un altul se lanseaza maine (...) Din pacate ele sunt lansate cu bugete limitate, pentru ca la nivel declarativ toti spun ca dau o sansa IMM-urilor, dar cand vine vorba de ceva practic, la rectificare se taie tot de la IMM-uri. Ne descurcam cu ce avem. Nu ma incanta ca SRL-D din peste 29 de milioane de lei, cat aveam, l-am lansat cu 19,3 milioane, dar speram ca anul viitor va fi unul mai bun", a apreciat Ionescu.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Enache Jiru a anuntat in luna mai ca institutia urma sa lanseze pana la finele acelei luni proiectul de lege pentru transformarea EximBank in banca de dezvoltare, astfel ca aceasta sa devina functionala in 3-4 luni de la promovarea legii. El a aratat ca statul a optat pentru transformarea unei banci existente in banca de dezvoltare, respectiv EximBank, intrucat aceasta are experienta locala, iar extinderea sa nu implica bani de la buget, care ar fi fost necesari in cazul constructiei unei entitati noi.

Sursa: www.wall-street.ro

banca

Cursurile Proiect ContaPlus recomandate:

CONTROLUL FINANCIAR PREVENTIV SI CONTROLUL FINANCIAR DE GESTIUNE

ANALIZA COST-BENEFICIU

SCRIEREA PROIECTELOR EUROPENE IN PERIOADA 2014-2020 SI MANAGEMENTUL FINANCIAR AL ACESTORA

SCRIEREA SI IMPLEMENTAREA PROIECTELOR EUROPENE. NOTIUNI DE MANAGEMENT DE PROIECT


Recomandarile noastre