Va rugam asteptati!

CINE ESTE EXPERTUL IN LEGISLATIA MUNCII SI DE CE AVEM NEVOIE DE EL CA DE AER?

Pentru ca este singurul om care te poate consilia cand vrei sa concediezi un angajat-bomba. Cine este acesta din urma? Este angajatul pe care departamentul de HR il considera un om-problema. Poate ca deja a amenintat ca va face tot posibilul sa isi pastreze locul de munca, desi nu il merita. Poate ca deja a amenintat ca va face probleme intregii companii daca este convocat la cercetare disciplinara.

Sunt numerosi manageri HR care vor dori sa curete terenul cat mai repede, insa pentru asta au adesea nevoie de un specialist. Nimeni nu are nevoie in companie de un om care foloseste amenintari, santaj sau alte forme de intimidare. Pur si simplu nu este omul pe care sa il vrei in echipa. Cine mai are incredere in el? Cine se ocupa de documentarea necesara inainte de concedierea sa? Expertul in legislatia muncii!

Si mai ai nevoie de expertul in legislatia muncii de fiecare daca cand vrei sa modifici regulamentul intern in mod drastic, cand vrei sa introduci contracte de confidentialitate pentru angajatii-cheie. Si nu numai. Acesta este doar inceputul.

Nu voi recomanda niciodata ca sarcinile importante ce tin de legislatia muncii sa cada pe mainile unui amator nici macar atunci cand aveti o firma cu 5 angajati. De aici pornesc cele mai profitabile litigii de munca pentru angajatii care ori isi cauta dreptatea, ori cauta portite legislative pe care sa isi creeze o mica-mare conduca de bani.

Citesc astazi un articol important, scris pe aceasta tematica de catre Drd. Corneliu Bente, Expert Legislatia Muncii si Presedinte Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii.

Domnul Bente puncteaza in mod lamuritor: "Expertul in legislatia muncii desfasoara o activitate de preventie si are ca obiectiv principal asigurarea aplicarii corecte a prevederilor legale privind raporturile colective si individuale de munca sau de serviciu, consilierea managerilor privind noile modificari si tendinte pe piata muncii, prevenirea eventualelor abuzuri ale angajatorilor asupra salariatilor precum si diminuarea muncii nedeclarate."

Mai mult, Presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii mai confirma faptul ca expertul in legislatia muncii este cel care poseda cunostinte la cel mai avansat nivel, detinand abilitatea de sinteza si evaluare de care avem nevoie pentru a rezolva probleme critice.

Ce eforturi supra-omenesti trebuie sa depui pentru a deveni expert in legislatia muncii? Nimic supraomenesc. Este de ajuns sa ai vocatie pentru acest domeniu si sa iti exersezi abilitatile si competentele la nivel de expertiza. Procesul de expertiza nu se opreste niciodata. Nu exista nivel de saturatie in aceasta profesie.

Aici il voi cita pe prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, care declara ca "Expertul in legislatia muncii trebuie sa fie un specialist cu o inalta calificare in domeniu, sa cunoasca in primul rand legislatia in vigoare, deci cu toate modificarile, actualizarile si noutatile aduse la zi. Iar aceasta legislatie este extrem de vasta, ea nu mai este "pura" de munca, ci si de alta natura, inclusiv civila, contraventionala, penala, chiar administrativa. Prin urmare, era necesara aceasta noua profesie, cea de expert in materie".


"Expertul in legislatia muncii poate veni in intampinarea participantilor la procesul de munca, angajati-angajatori, cu scopul de a-si oferi cunostintele fundamentale pentru solutionarea diferitelor situatii aparute in practica interpretand corect ambiguitatile dispozitiilor legale", noteaza Anca Mihalache, Inspector de Munca in cadrul Inspectiei Muncii.

La final, realizam ca orice companie care isi respecta angajatii, angajatorii, investitorii, mediul de munca si intreaga societate are nevoie de minim un expert in legislatia muncii. Nu se poate fara. Este omul care intelege legea asa cum trebuie, la dunga si in cele mai marunte detalii. Este omul care vede lucrurile de finete pe care tu nu le poti vedea. Este si cel care intelege legislatia muncii la nivel de organism viu, logic, care functioneaza prin mecanisme complexe, insa armonios imbinate.

Nu e totul armonie si roz bonbon, stim. Cand apar astfel de situatii, asigurati-va ca aveti un expert in legislatia muncii la care sa apelati!

Proiect ContaPlus sustine cursul "EXPERT LEGISLATIA MUNCII" in luna septembrie la Bucuresti. Mai multe detalii puteti gasi aici: CURS EXPERT LEGISLATIA MUNCII.

Expert legislatia muncii

Sursa: legislatiamuncii.manager.ro


Recomandarile noastre