Va rugam asteptati!

CE SUNT CONTRACTELE FIDIC SI DE CE AR TREBUI FOLOSITE IN DOMENIUL CONSTRUCTIILOR?

Contractele FIDIC sunt contracte standard in domeniul constructiilor si instalatiilor, utilizate drept modele de referinta pe plan international. Acestea au fost elaborate de catre Federaţia Internaţionala a Inginerilor Consultanţi (de unde provine si acronimul FIDIC – Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils) fondata in anul 1915 de catre trei state europene (Belgia, Franta si Elvetia).


Cu referire la contractele de construire, scopul FIDIC a fost de a crea standarde de contracte ce pot fi utilizate pentru o varietate de proiecte de construire si instalatii, avand in vedere ca, in esenta, construirea unor proiecte oriunde in lume (lasand la o parte specificitatile de natura tehnico-geografica) au la baza aceleasi principii calauzitoare.
Aceste modele de contracte cumuleaza o experienta de decenii in cadrul unor proiecte de construire si instalatii si reprezinte documente care iau in considerare, de o maniera echilibrata, interesele ambelor parti implicate.
In anul 1999, FIDIC a emis o serie de contracte standard de construire si instalatii ce pot fi utilizate in functie de specificitatile proiectului avut in vedere.
Trei dintre cele mai cunoscute modele standard sunt FIDIC „rosu”, FIDIC „galben” si FIDIC „verde”, denumite astfel in functie de culoarea acordata copertii documentului sub care au fost publicate:
FIDIC „rosu” [„Condiţii de contract pentru construcţii pentru clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar”] (contractul de construire), a carui prima editie a fost elaborata in anul 1956, este utilizat pentru lucrari in care proiectarea (aproape in intregime) este asigurata de catre beneficiar.
Riscurile asumate de catre parti sunt echilibrate, iar plata lucrarilor se realizeaza in functie de declaratiile lunare de cantitati sau pe baza unor sume forfetare stabilite in functie de tipurile de lucrari agreate.
FIDIC „galben” [„Condiţii de contract pentru echipamente şi construcţii inclusiv proiectare pentru echipamente electrice şi mecanice, şi pentru clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către antreprenor”] (contractul pentru echipamente si proiectare-construire).
Acest tip de contract este utilizat in cadrul lucrarilor in care proiectarea este asigurata de catre antreprenor, acesta asumand, totodata, un nivel crescut al riscurilor contractuale. Reprezinta un contract cu suma forfetara in care platile sunt efectuate pe baza situatiilor de lucrari certificate de catre inginer (ca si in cazul FIDIC „rosu”, administrarea contractului este asigurata de catre inginer).
FIDIC „verde”, utilizat, in general, pentru proiecte de o valoare redusa (spre exemplu, sub 500.000 de dolari) sau desfasurate pe un interval de timp scurt (spre exemplu, sub 6 luni), indiferent daca proiectarea este realizata de catre antreprenor sau de catre beneficiar. In cazul acestui contract, nu exista inginer, iar platile sunt lunare.
In plus, pe langa aceste trei forme de contract mai sus mentionate, FIDIC a elaborat si alte standarde in functie de diversele caracteristici care pot aparea in cadrul unui proiect de construire (spre exemplu, proiecte finantate de catre banci, proiecte predate „la cheie”, proiecte care implica nu numai construirea ci si operarea acestuia de catre antreprenor etc.).

In Romania, importanta unor astfel de contracte a fost inteleasa in 2008 cand a fost introdusa in legislatie obligatia pentru autoritatile contractante de a utiliza modele de contracte-standard FIDIC „rosu”, „galben” si „verde” in proiecte de achizitie publica (O.G. nr. 34/2006).
Din pacate, ordinul prin care aceste contracte au fost aprobate a fost abrogat in anul 2009.
Incepand cu anul 2011, modelele de contracte-standard FIDIC „rosu” si „galben” au fost reintroduse pentru investiţii din domeniul infrastructurii de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice, desfasurate de toate unităţile aflate în subordinea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii si numai pentru proiectele cu o valoare de peste 5 milioane de euro.
Ca orice model de contract, tine de profesionalismul si pregatirea consultantului juridic modul in care sunt particularizate aceste tipuri de contracte FIDIC (prin intermediul Conditiilor Contractuale Speciale), in functie de caracteristicile tehnice, comerciale si legislative ale proiectului, respectiv spatiului in care sunt utilizate.
Pe plan international, contractele FIDIC „rosu” reprezinta forma de contract cea mai des utilizata pentru proiectele de lucrari de construire si instalatii proiectate de catre beneficiar.

Proiect ContaPlus ofera un curs dedicat implementarii contractelor FIDIC. Mai multe detalii puteti gasi aici: http://www.proiect-contaplus.ro/cursuri/418-adaptarea-conditiilor-de-contract-fidic-la-constrangerile-legislatiei-de-drept-public-2

road

Sursa: arenaconstruct.ro


Recomandarile noastre