Va rugam asteptati!

PNDR: care sunt cele mai profitabile culturi pentru obtinerea fondurilor europene

Pentru a accesa fonduri europene nerambursabile, prin PNDR, fermierii sunt nevoiti sa isi calculeze dimensiunea economica a fermei. In functie de tipul culturii si de suprafata lucrata, agricultorii isi pot asigura un loc fruntas in clasamentul beneficiarilor de fonduri europene.

Daca ar fi sa realizam un top al celor mai profitabile culturi in vederea accesarii fondurilor europene, constatam ca legume proaspete, pepeni si capsuni cultivate in spatii protejate (sere/solarii) au cel mai mare punctaj SO (valoarea productiei standard), mai exact 37.209,232 SO euro/ha, potrivit Listei coeficientilor de productie standard SO, din cadrul submasurii 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Legumele cultivate in spatii protejate, care beneficiaza de 37.209,232 SO euro/ha, sunt:

  • varza, conopida, broccoli,
  • legume pentru frunze: praz, salata, spanac etc.,
  • tomate,
  • porumb dulce,
  • legume cultivate pentru fructe: vinete, ardei, dovleci si dovlecei, castraveciori,
  • legume cultivate pentru radacina, bulbi, tuberculi (exceptie cartofi): morcovi, pastârnac, ceapa, napi,
  • legume pastai: fasole, mazare (cu exceptia lintei si a nautului),
  • fructele plantelor neperene: capsuni, pepeni galbeni, pepeni verzi, ananas

De asemenea, un cuantum consistent al valorii productiei standard (SO) intalnim si pentru legumele proaspete, pepeni si capsuni cultivate in aer liber, in gradina. Acestea beneficiaza de o valoare a productiei standard de 7.914,85 SO euro/ha. Dintre legume putem aminti varza, conopida, broccoli, salata, spanacul, tomatele, vinete, ardei, dovleci si dovlecei, fasole, mazare, dar si capsuni, pepeni galbeni, pepeni verzi, ananas.

Alte culturi profitabile, care va pot ajuta sa accesati mai usor fondurile europene nerambursabile din cadrul PNDR sunt si legumele proaspete, pepenii si capsunii cultivati in camp. Aceste culturi beneficiaza de 7.113,49 SO euro/ha.

Mai mult decat atat, daca intentionati sa dezvoltati si o pepiniera, este bine de stiut ca acest lucru este cotat cu un SO de 6.653,13 euro/ha.

O alta cultura importanta in cadrul listei coeficientilor de productie standard SO este si cea a ciupercilor. Acestea, pe o suprafata de 100 mp, sunt cotate cu 3.845,95 SO euro/ha. Suprafetele inregistrate la cultura ciupercilor sunt cele totale declarate de fermieri fara a se tine cont ca sunt la sol sau supraetajate. Suprafata totala a unei ciupercarii (in spatii protejate) se calculeaza astfel: aria suprafetei bazei x nr. de stelaje (straturi) x nr. de recoltari.

Si fructele mici precum coacaze albe, negre si rosii, zmeura, smochine, afine, agrise, mure, macese, soc, catina, lonicera, coarne, aronia, goji dispun de o valoare a productiei standard de 3.430,92 SO euro/ha.

De asemenea, cartoful este o cultura care beneficiaza de o valoare a productiei standard de 3.120,62 SO euro/ha.

Mai mult decat atat, si livezile de pomi fructiferi se pot dovedi niste culturi care va pot ajuta sa obtineti mai usor fonduri europene prin PNDR. Livezi de pomi fructiferi de mere, pere, gutui, prune, piersici, caise, cirese, nectarine, visine dispun de o valoare a productiei standard de 2.703,58 SO euro/ha.

Cum se calculeaza dimensiunea fermei

Modul de calcul presupune inmultirea coeficientului de productie standard (grau comun = 529,67) cu numarul de hectare cultivate. De exemplu, 529,67, pentru grau comun, inmultit cu 30 de hectare cultivate ne va oferi o dimensiune a fermei de 15.870 SO. Fermele care au mai multe tipuri de culturi vor cumula SO-urile pentru fiecare cultura in parte.

fruits et legumes bio vente a la ferme oleron1