Programele din fondurile europene 2014-2020 asteapta proiectele aplicantilor. Fondurile nerambursabile pot acoperi pana la 98% din valoarea proiectului, iar o parte din bani pot fi folositi pentruconsultanta in scrierea si implementarea proiectului. Ce afaceri pot fi infiintate?
Orice mic intreprinzator ce are o idee de business va gasi un program in noua alocare financiara de la Bruxelles care sa-i sustina dezvoltarea. Iata cateva exemple de afaceri ce pot fi incepute cu finantare europeana: sera de flori sau de legume, ciupercarie, ferma zootehnica sau piscicola, plantatie vinicola, infiintarea de culturi forestiere, agricultura ecologica, fabrica de lactate sau de paine, fabrica de mobila, service auto, fabrica de incaltaminte, IT-software, gradinita, after-school, diverse servicii in zona rurala etc. Pentru intreprinzatorii hotarati sa-si inceapa mica afacere finantarea europeana reprezinta un ajutor substantial. De regula, fondurile europene acopera de la 50% si pana la 98% din valoarea proiectului.
Etape
Cand se depune proiectul
Fiecare antreprenor trebuie sa urmareasca programele care il intereseaza si apelurile de proiecte. Daca unele apeluri de proiecte sunt continue pana la epuizarea fondurilor, altele se deruleaza pe etape si au termene de depunere. De exemplu, micii fermieri pot obtine pana la 15.000 de euro nerambursabili de la UE pentru dezvoltare, in cadrul Submasurii 6.3 din fondurile destinate agriculturii – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Conditia este sa depuna proiectul pana cel tarziu 18 decembrie. Iar pana pe 25 ianuarie 2016 Directia Generala Programe Capital Uman primeste propunerile de proiecte in cadrul programului „Dezvoltarea Locala Integrata in comunitatile marginalizate rome“, prin care afacerile deschise in comunitatile de romi sunt finantate cu pana la 25.000 euro. Totusi, foarte putine dintre noile programe europene au fost deschise pentru depunerea proiectelor. Cea mai mare parte a programelor urmeaza sa fie pusa la dispozitia micilor intreprinzatori de anul viitor.
Cum sa ai un proiect castigator
Tarifele percepute de consultanti pot fi stabilite in mai multe moduri, plata fiind facuta fie cu ora, fie o suma fixa, fie un procent din valoarea proiectului. Birocratia si conditiile complicate de accesare pot umfla pretul serviciilor de consultanta pana la 10% din valoarea proiectului. Totul, insa, este negociabil, mai ales daca acel consultant se ocupa in continuare si de implementarea proiectului, fiind vorba despre o colaborare pe termen lung si un grad de implicare mai mare. In cazul in care costurile aferente consultantei in redactarea si derularea proiectului nu depasesc 5%-10% din valoarea acestuia, aceste cheltuieli sunt considerate eligibile, fiind acoperite din fondurile europene.
Sursa: Finanatare.ro